Tuffa tider

Det är i sådana hära situationer man skulle ha några inlägg liggande på hög...
Men nu har jag ju inte det så det blir bloggstillestånd istället!
Tenta och flytt på samma gång resulterar tyvärr i nada tid framför datorn.

Efter flytten till det fina huset så kommer jag förhoppningsvis få lös lite mer tid och då blir det nog till att blogga på. Så om ungefär en vecka alltså :)

Nu ska jag köra ett litet yogapass, sedan sova och drömma om att jag går i en skog där allt är lugnt och fridfullt...


Apropå bröd

Det finns ju ingen anledning att sluta äta bröd endast pga de ändrade kostråden och allra helst inte hembakat!
Så här är ett recept på sjukt goda frukostbullar som jag bakat idag och som jag snott från Mikaelas lilla gröna.
Jag använde havredryck istället för sojadryck, dinkel istället för vete och gjorde två satser så att det ska räcka längre. Ett annat tips är att göra dem lite större och färre så blir de också lite matigare.

Keso och morotsbullar (ca 10 st)

  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl keso
  • 0.5 dl kruskakli
  • 5 dl grahamsmjöl
  • ca 2 dl dinkelmjöl
  • 1 riven morot
25 1 1 100 1 5 ca 2

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen med mjölken. Riv moroten, se till så den är rumsvarm. Arbeta in alla andra ingredienser, tillsätt sist så mycket dinkelmjöl att degen lagom släpper bunken. Täck och jäs 30 minuter. Knåda degen noga på bakbordet. Rulla ut en längd och dela den i 5-10 bitar. Låt jäsa i 20 minuter. Grädda sedan i ca 10-15 min, alt längre för större bullar, i en 225 grader varm ugn.


Slipp käka bröd från morgon till kväll

Livsmedelsverket har ju, som de flesta känner till, vissa rekomendationer för hur svenska folket bör äta.
Det har de haft länge och den mest kända är väl kanske den berömda "6-8 brödskivor om dagen".
Fram till alldeles nyligen har råden sett ut så här:

  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker.

  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.

  • Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.

  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.

  • Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
Men nu har man ändrat någonting! Istället för att tvingas att käka bröd från morgon till kväll så har man insett att fullkorn kan man få från annat håll. Så den sista rekommendationen ska se ut så här:

"Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn."


Detta är superbra eftersom den enda anledningen till att man skulle äta så mycket bröd var att man skulle få i sig 70-90 gram fullkorn per dag. Något som nu blir lika lätt genom det stora utbudet av fullkornsprodukter som finns i handeln idag.


Apelsinkyckling



Letat efter en syrligt god smakexplosion till kycklingrätt som inte går att misslyckas med?
Här är ett exempel som går att servera till ris, bulgur eller couscous bland annat.
Jag hade färsk spenat till för att få en fräsch känsla.

Apelsinkyckling 2 port

300-400g kycklingfiléer
2 apelsiner
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 2 msk smör och olja
1/2 dl grädde eller crème fraiche (finns magra alt)
hackad persilja

Vänd kycklingfiléerna i en blandning av vetemjöl, salt och peppar.
Hetta upp smör och olja i pannan och stek kycklingen till alla fått fin färg (ca 6-8 min).
Riv det oranga av skalet på en av apelsinerna och pressa sedan ur saften.
Skär bort skalet på den andra apelsinen och skär den i skivor.
Strö över skalet och den pressade saften.
Späd med ev vatten, koka upp och låt sjuda under lock i 6-8 min så att kycklingen är genomstekt.
Blanda i grädde eller crème fraiche och lägg i apelsinskivorna.
Lät allt bli varmt och strö över hackad persilja.

Vaggvisa

Spillolja driver mot klippor och skär.
Backen står full av små giftiga bär.
Tranflocken glesnar. Örnarna flyr.
Skogen är spacklad av hormoslyr.
Sov du min lilla. Natten är här.
Snart har vi ängeln med gasmasken här.

Helmer Grundström

Jordklok

Jag blev väldigt glad när jag läste Ekoblogg idag!
För ni ska veta att det har varit rätt så struligt att hitta ekologiska substitut för vissa saker sen jag bestämde mig för att leva lite mer miljövänligt.
Det har varit dåligt utbud, svårt att hitta, dåliga hemsidor och dyra varor.
Men så läste jag som sagt ett inlägg hos Ekoblogg som handlade om Jordklok.
Helt super sida!
Fanns allt det jag stretat och letat efter!
Nu äre bara att klicka hem det man behöver...


Höstbiffar med tzatziki

Här är ett recept som jag sitter och filurar på att göra till nästa vecka.
Ni får det nu så ni slipper vänta på det goda!
Lågt GI och väldigt mättande:

Höstbiffar (4 port)

4 morötter
1 burk alt 3 dl kokta kikärter
1 rödlök
2 vitlökslyftor
1 dl färsk koriander
3 msk mjöl
2 ägg
1 msk limejuice
2 tsk mineralsalt
1/2 tsk svartpeppar
rapsolja

Skala och riv morötterna grovt samt skölj av kikärterna. Skala och skär löken och vitlöken i klyftor. Lägg alla ingredienser förutom morötterna  en matberedare eller använd mixerstav. Blanda till en smet och tillsätt morötterna. Forma till ca 8 st biffar och stek på medelvärme ca 4 min per sida.

Tzatziki
2dl mager matlagningsyoghurt
1/2 gurka
1 pressad vitlöksklyfta
mineralsalt

Riv gurkan och krama ur vattnet. Blanda alla ingredienser till en sås.
Servera till biffarna, en fräsch sallad och fullkornspasta eller ev hembakade grova hamburgerbröd.

Varianten

Jag vet inte om jag lyckats förmedla detta men jag tror ju på en till största delen vegetarisk kosthållning och om inte det, ekologisk. Men nu lever vi ju i den verkliga världen där köttkonsumtionen i Sverige stiger för varje år som går. Och om man vill omvandla "riktiga" människors kosthållning så får man göra det på deras sätt. Så här kommer en variant på nationalrätten korvstoganoff! Gör den dock på en korv med hög kötthalt.
Är priset högre så får du det du betalar för. Högre näringsvärde och bättre smak.

Korvgryta med bulgur (2-3 port):

1 paket ekologisk eller mager middagskorv
2-3 dl strimlad purjolök
1 tsk smör eller olja
10 körsbärstomater eller 3 vanliga skurna i bitar
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk svensk senap
1/2 msk färsk hackad timjan
1 1/2 dl buljong
fullkornsbulgur (enligt förpackning)
2 dl gröna ärter+majs eller morötter
2 strimlade soltorkade tomater
salt och peppar

Fräs korv och purjolök i fettet. Tillsätt halverade tomater eller tomatbitarna, senap, timjan och buljong.
Koka bulgur enligt förpackningen och vänd ner grönsakerna och låt stå i 5 min. Krydda och servera till korvgrytan.
Garnera med timjan.
Om man nu vill vara riktigt djärv så är det bara att byta ut korven till bönor eller quornbitar.






Matmanager

Det verkar finnas så förvånansvärt många som känner en önskan av att vara sådana. Ja, jag menar alltså husfruar med förkläde, alltid nybakt bröd och nya pysselprojekt stup i kvarten. Fantastiskt tycker jag, att denna trend kommer! En tillbakagång till traditioner men inte för den delen i jämnställdhetstänk.
Men det måste ju vara svårt att vara så perfekt jämnt och ständigt så här är något som underlättar...

Det jag försöker komma till är att hur smart det är med veckoplanering!
För plånboken, miljön och hälsan.
Genom att i förväg göra en meny för hela veckans kosthållning vet man precis vad man ska köpa.
Detta gör att du slipper den extra vändan till affären. (Har du bil kan det kosta mycket på miljön.)
Du slipper impulsköp som kan bli både dyra och onyttiga.
Dessutom slipper du att gå och grunna på vad man ska göra till middag, för det har du redan bestämt!
Det är bara att på söndagkväll till exempel sätta sig ner och planera i sju dagar framåt.
Tar inte lång tid men sparar desto mer.


Förlåt, jag kunde inte låta bli!





Morning less broken

Tänkte slänga in ett litet inlägg innan jag drar iväg till skolan.
Idag ska vi nämligen få en föreläsning av människor från Svenskt Kött.
Ska bli intressant att höra vad de har att säga.
Kanske blir det en massa tillagningstekniker eller så blir det bara en massa propaganda över hur bra kött är...
Vi får la se.

Till lunch idag äter jag boveteplättar med bär och banan.
Bovete gör plättarna både matigare och nyttigare.
Här är receptet för 1-2 port:

5 msk bovetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 dl mjölk alt havredryck
1 ägg

Blanda mjöl och salt, tillsätt mjölk. Vispa ut ägget och rör ner. Stek i olja eller smör.
servera med t ex bär och keso.

Vad är det jag gör?

För tillfället alltså :P
Jo all min skrivenergi går åt till ett arbete om det sydamerikanska köket.
Väldigt intressant och jag blir lite sugen att prova på lite själv.
De har ju mycket vegetariskt och bönor är ju en av basvarorna.

Annars så har jag fått hem mitt första nr av Reko.
En tidning från KRAV som handlar om ekologisk mat.
Sjukt bra! Fick först upp ögonen för den när jag gjorde en rapport i skolan om just ekomat.
Såg sedan att det är en rätt så populär tidning och det är ju förstås jättekul!
Du kan starta en prenumeration här.



Tänkvärt - Rödbeta



Nu när vi har ett sånt överflöd av goda rotsaker i affären så ville jag bara berätta hur superbra de är!
Rödbetan är en favvo hos mig eftersom den med sin makalösa färg piggar upp vilken måltid som helst.
Den innehåller rikligt med viktiga näringsämnen som t ex järn och lättlösliga kolhydrater (bra mat för hjärnan och i synnerhet för vegetarianer).
Det är antocyanidiner som ger den dess fantastiska mörka röda färg vilka i sin tur är superbra för dina hjärnceller.
Man kan enkelt säga att den underlättar för meddelanden att sändas i din hjärna. Även alla mineraler i rödbetan är bra för neuromeddelanden. Smart mat helt enkelt!

Kom ihåg dock att inlagda rödbetor förlorar en del av sin näring.
Färska eller kokta är bäst!

Vegetariska rödbetsbiffar

1 burk(ar) alt 3 dl kokta

svarta bönor

1 burk alt 3 dl kokta

borlotti bönor

1 st

rödbetor

1 st

gul lök(ar)

1 dl

mjöl, eller efter behov

0,5 msk

potatismjöl

2 nypa(or)

salt, efter smak

2 nypa(or)

svartpeppar från kvarn, efter smak

1 nypa(or)

muskot, efter smak

1 knippa(en)

basilikablad, eller annan örtkrydda

Tillagning

Häll av bönorna, skala och grovriv den råa rödbetan. Hacka löken och fräs den på medelvärme i lite olja tills den blivit mjuk och börjar få färg.
Mosa undertiden bönorna i en skål, men händerna eller i mixer. Blanda i den rivna rödbetan och löken (akta så du inte bränner fingrara på löken, varmare än man kan tro!!).
Blanda i potatismjöl och kryddor efter smak. Häll där efter i mjöl, lite i taget tills biffarna håller ihop bra och (nästan) släpper från händerna och skålen. Forma 4-6 biffar med fuktade fingrar.
Låt nu gärna biffarna vila i kylen ca 30 min, om du har tid, de håller ihop bättre då.
Stek biffarna i olja (bra idé att hälla på lite till efter en stund, biffarna suger upp en del vätska!). Vänd efter ca 5 min, eller när biffarna fått färg. Stek 5 min på andra sidan också!



Under filten

Idag spenderar jag dagen i soffan och under filten.
Är helt utmattad av nån anledning och gillar läget genom att dricka varm choklad och äta bullar.
Nu ska Ceasar och jag dra oss ut på en höstpromenad och medan graderna sjunker så ska vi ligga inne och mysa ikväll. Ska nog fortsätta läsa boken "Till matens försvar" så att jag kan säga er ett par sanningens ord eller fler.
Får väl se om det börjar snöa snart som dom varnat för...
Skulle va lite trevligt faktiskt.
Med en riktigt härlig snöstorm. ;)





Bilder från förra årets första snö

Kvalité?



Man vill ju vara en sådan som uppdaterar sin blogg ofta och regelbundet men ibland får man inse sina egna begränsningar och helt enkelt vara nöjd med det som blir.
För vad jag saknar hos många bloggare är att de tar ledigt för någon dag och försöker jobba på kvalité istället för kvantitet. Samma gäller för min blogg dessvärre.

Nog om detta för i helgen har det slitits på jobbet och nu förtjänar jag lite vila.
Inga bullar har jag ätit heller, dock har jag bakat dem.
Men känner mig lite anti då kanelbullen får så mycket uppmärksamhet och inte vegetariska världsdagen i torsdags.
För vad är egentligen viktigast?
Fast å andra sidan, vad tycker folk är roligast samt vad går att tjäna mest pengar på?
Det är väl antagligen frågan egentligen...

Ska se om jag filar på nån kvalité tills imorgon.

Morots och linfröbullar



Det blefve inge surdeg idag, den få stå och sura i kylen ett tag till.
Hittade dock detta recept på morot och linfröbullar.
Jag bytte ut det mesta av mjölet till fullkornsdinkelmjöl.
De blev riktigt goda och nu luktar det så gott som bara nybakat kan göra.

Bra dag



Ville bara påpeka att det verkar bli en bra dag idag!
Krispigt kallt ute och i morse låg frosten tjock över gräsmattan.
Jag tänkte ägna dagen åt lite brödbak och lära er hur man gör en surdeg.
Tydligen på modet nu för tiden.

Till sist, kom ihåg att köpa mycket grönsaker!
För nu är de både billiga, närodlade och lätta att få tag i.
Här blev det raggmunk och råkostsallad till lunch och något med zucchini senare ikväll.
:)

RSS 2.0