Pluggsöndag

En hel del som ska vara gjort innan denna dag är slut.
Det mesta skolrelaterat.

Läser bland annat Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna.
Han menar att om vi skall kunna undvika hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, benskörhet, demens, övervikt, högt blodtryck samt de flesta andra av västvärldens idag stora folksjukdomar skall vi äta ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
Med det menar han alltså paleolitisk eller så kallad stenålderskost och detta innebär att vi skall äta det som vår kropp har anpassat sig för under vår utveckling till människa.

Exempel på sådan kost kan vara kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt.
Exempel på sådant han menar att vi inte skall äta är mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker samt mest uppseendeväckande frön och bönor! Detta har vi inte haft tillgång under vår utveckling alltså är det inte bra för oss, menar Lindeberg. T ex bönor innehåller ett skyddande växttoxin som iofs försvinner när man kokar dem men under stenåldern var de farliga för oss.
Detta till skillnad från frukt som "vill" att vi ska äta dem för att sprida arten vidare.

Hans idéer tål att tänkas på men som han själv nämner i boken så finns det mycket forskning kvar att göra.
Frågan är ju dessutom om det är så enkelt att äta så här över huvud taget.
Mat är som sagt inte bara mat utan symboler för vår kultur, identitet och dessutom medel för livskvalité och njutning. Enligt docent Kerstin Lidén (Stockholms universitet) så är det svårt att säga vad den "typiske" stenåldersmannen åt eftersom våra samhällen t o m på den tiden var så pass olika och hade olika förutsättningar för föda.

En bra artikel som Lindeberg har skrivit är denna som handlar om fett/kolhydratdebatten:
http://www.lakartidningen.se/index.php?sectionId=0&articleId=8713

Långsam lördag

Idag har varit en riktigt seg dag som spenderats mestadels inomhus.
Har skippat allt som har med träning, städning och skolarbete att göra.
Istället har jag kollat film, planerat trädgård samt gjort ett upplägg för löpträningen nu i vår.
Ska anmäla mig till några lopp så man får lite motivation!

Ska dessutom bestämma mig för vart jag vill ha min lilla minipraktik i slutet av terminen.
Vi har fältstudier och ska få följa med en livs levande dietist i en vecka.
För tillfället lutar det åt Umeå, Örnsköldsvik eller Sundsvall.
Ska bli superkul att få smaka på arbetslivet om ändock väldigt kortvarigt.

Nu står det mellan att se melodifestivalen eller att gå ut och skotta.
Svårt val... :P


Förra vintern då det varken var för kallt eller för mycket snö...

Alla hjärtans dag -middag





Meny:
Grön sparrissoppa

Laxmedaljonger med grekisk svamp och lökröra
Ugnsbakade rotfrukter och potatis

Chokladkaka med mörk choklad och ingefäraglaze

Träningsvärk och solsken

Nu när vi har gjort vårfint hemma, städat och skrubbat och fyllt på med fina blommor så blir man alldeles upprymd av allt solsken. Därför har jag tränat riktigt hård styrka/kondition tre dagar i sträck och fått en fantastisk träningsvärk!

Igår var vilodag och idag blir det lite avslappnande yoga.

Ska försöka undvika att titta på OS för då blir jag alldeles för sugen på att åka skidor och med tanke på hur vilket kylslag vi har drabbats av så håller jag utevistelsen till hundpromenader.


I helgen blir det dock skidsemester i Övik och ev en liten tur på Paradisbadet för att få bada och sola.


Matiga salladstips x 3

Falafel är gott tillsammans med en variant av tabbouleh med bulgur, mycket tomat, gurka, rödlök och vitlök

samt en fräsch yoghurtdressing

 

"Mexikansk" bovetesallad med bland annat majs och guacamole

 

Min favvo: Helt dinkel med soltorkad tomat, stekt zucchini, ruccola, tomat och rödlök!


Landet Brunsås

Följer en ny serie på SVT 2, onsdagar kl 20:00.
Landet Brunsås diskuterar kostsociologi och mathistoria.
Ett "Värsta språket" om mat men med lite mer dåliga skämt och poänger.
Helt klart uppfriskande.
Som av en händelse har jag också gett mig in på boken Den hemliga kocken.
Har levt i inbillningen att jag redan hade koll på allt sånt där men nu när jag läst en bit inser jag att så inte är fallet. Är dessutom väldigt glad över en så pass seriös och välskriven bok!

Jag håller mig än så länge undan någon större utläggning om tillsatser.
De finns där av en orsak - de gör produkten billigare.
Eftersom allt handlar om pris när gemene man får tala med sin konsumtion har de flesta inget annat val om man som producent inte vill bli utkonkurrerad. Med det vill jag också ha sagt hur otrolig stor påverkan den ensklide konsumenten har.


Nytt år, nya tag?

Det är helt otroligt hur fullt det är på gymmen just nu!
Hur många motionscyklar, löpband och hälsotidningar som säljs.
Varenda Svensson hoppar på dieter som är mer eller mindre hälsosamma.

Nu har vi kommit en bit in i februari och snart avtar denna febrila hets över att gå ner i vikt.
För vad jag förstår verkar det bara handla om kilon.
Inte om viktigt näring, inte om njutning och definitift inte om hälsa och livskvalité som jag ser det.
Är det inte konstigt att det inte verkar kunna gå hand i hand?
Uppnår vi lycka genom att väga så lite som möjligt? Låter konstigt i mina öron.

Ett långsiktigt livsval att ta hand om sig på bästa sätt genom riktigt vällagad mat, genom att röra på sig på ett roligt sätt och genom att våga stanna upp och ta det lite lugnt ibland.

Kan inte det vara en bättre idé än att maniskt banta ner sig ett tag och sedan återgå till samma vanor som orsakat problemet?


Bild från Vintage Fairy Tales

RSS 2.0