Här gror ett frö till en drömträdgård

Om det bara kunde gå lite, lite snabbare...

Leilas sommartidningar ger mig tröst och inspiration.


Dags för flytt!

Nu tar jag mitt pick, pack och matprat till den nya bloggen Matglad.
Fortsätter i samma anda om inte mer fokuserad på mat och miljö!
Välkommen både nya och gamla läsare!

Trendig gröt

Ett alternativ till den traditionella havregrynsgröten erbjuder Frebaco sedan ett tag tillbaka med grynblandningen Havre & Quinoa.
Enligt ett pressmeddelande menar man att gröt blivit trendigt och att dessa produkter kommer locka de yngre köparna. Man säger även att det hälsosamt och en prefekt start på dagen.
Vilket jag faktiskt kan hålla med om!
Dessutom är Frebaco Havre & Quinoa ekologisk och KRAV-godkänd.
Så man kan äta med ett gott samvete :)


Bra återhämtningsmål

Ja jag lovade exempel på hur bra återhämtningsmål kan se ut.
Efter lite räknande i vårt datorprogram så kom jag fram till 3 olika varianter, tänk då på att det vid återhämtning är bra med snabba kolhydrater, något som man i vanliga fall bör undvika så mycket som möjligt.

50 g keso
1 banan
1 litet paket russin (ca 42-45g)
1 tallrik blåbärssoppa (2,5 dl)

1 port havregrynsgröt
2 dl lättmjölk
lingonsylt

4 dl apelsinjuice (ca 2 glas)
1 vitt bröd med rökt skinka


Återhämtning - Uthållighetsträning

Vi hade en uppgift inom idrottsnutrition för ett tag sen och jag tänkte att jag skulle ta upp lite kring återhämtning.
För jag blir lite chockad när jag går in på hemsidor som t ex Gymgrossisten och ser vad de säljer och vad de utlovar.

Det här skriver jag för dig som tränar ofta, alltså mer än 3 ggr i veckan.
Då är återhämtning ytterst viktigt och som jag ser det så går det inte att lite på de flesta preparat på marknaden.
Därför kan det vara bra att veta vad man ska kolla efter...

För det första, för en effektiv återhämtning behövs en höjning av blodsockret inom 30-90 min efter träningspassets slut.
Detta för att man har kört slut på sina så energilager och behöver lagra ny energi (glukos) i musklerna.
I och med att vi höjer blodsockret så får vi även ett insulinpåslag och det är precis vad man vill vid det här tillfället!
Insulinet är nämligen ett muskelbyggande hormon som ökar inlagringen i musklerna.
Vid en kombination av kolhydrater och protein blir insulinpåslaget som bäst så se till äta både och efter träning.

Den bästa sorten kolhydrater efter träning är de med högt GI, alltså snabba kolhydrater.
På kolhydratspreparat kan de de kallas glukospolymerer, maltodextrin, stärkelsesirap eller rissirap.
Det är även bra med fruktos.
Du behöver ungefär 1-1,5g/kg kroppsvikt.
Väger du 70 kg så behöver du alltså 70-100g kolhydrater
.

Proteinet är viktigt för muskeluppbyggnaden men för en normalt idrottande behövs inte mer än 10-15g protein.
Oavsett vikt!!!
Bra källor för protein som du har lätt att ta upp är bland annat ägg och mjölk.
I proteinpreparat är det allra bäst med en mix av olika sorters vassleprotein.

Om vi då ska kolla på en vanlig återhämtningsdryck som Gainomax så innehåller det detta:
20g protein
40g kolhydrater

- alltså för mycket protein och för lite kolhydrater!

Så det kan vara dags att tänka på om man ska börja göra sin egen återhämtningsdryck alt måltid...
Tänkte att jag återkommer med hur man kan fixa det.









GoGreen bakmix

Vill du piffa upp dina bröd lite?

Jag hittade dessa bakmixer på affärn nyligen och de är superpraktiska om man vill ha lite nya smaker på sina limpor och bullar.

Har än så länge testat Ängsbröd med en stark smak av lavendel.

Jag använde det i skållat fiberrikt bröd med grynblandning i.

 

Bild från Kryddburken


Anna Ottosson

Idag hade vi celebert besök av Anna Ottosson, en dietist som synts mycket media, bland annat genom sina böcker och sin blogg.
Och det var just det hon föreläste om - hur vi dietister ska handskas med media. 
Det var superinspirerande och efter föreläsningen fick vi i klassen ha en liten låtsasdebatt där det var viktigt att vara tydlig med sina budskap oavsett ämne.
Utmanande men kul!
Otroligt nyttigt att få de verktygen också, det har fått mig att tänka om lite när det gäller den här bloggen...

Imorgon ligger iaf styrketräning på schemat.
Saknar löpningen men tror jag ska låta den värsta blåsten läggga sig först.
Sedan ska jag försöka genomföra en liten kostintervju.
Ev. leka lite Anna Skipper, får se hur kvällen artar sig :)


Min tunga last

Ja, jag har svårt för dem.
Eller rättare sagt svårt att låta bli dem. Kokböckerna alltså.
Så därför blir det extra svårt när bokrean dyker upp.
Jag blev alltså tvungen att köpa Jamie Olivers "Hemma hos Jamie".
Vilken fantastisk matporr!
Och dessutom ett fint tema om att odla sina egna grönsaker samt att äta efter årstid.
Något som jag själv försöker införa mer och mer i min egen kost.

Jag är dessutom svag för mattidningar, matsajter och matbloggar.
Laga mat är förvisso superkul men det kräver inspiration.
Utbudet nedanför är verkligen inte allt men det skulle bli så pinsamt att visa alla gamla Buffé-tidningar jag samlat på mig samt förpackningar jag sparat bara för de hade ett bra recpet på baksidan...


Pluggsöndag

En hel del som ska vara gjort innan denna dag är slut.
Det mesta skolrelaterat.

Läser bland annat Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna.
Han menar att om vi skall kunna undvika hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, benskörhet, demens, övervikt, högt blodtryck samt de flesta andra av västvärldens idag stora folksjukdomar skall vi äta ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
Med det menar han alltså paleolitisk eller så kallad stenålderskost och detta innebär att vi skall äta det som vår kropp har anpassat sig för under vår utveckling till människa.

Exempel på sådan kost kan vara kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt.
Exempel på sådant han menar att vi inte skall äta är mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker samt mest uppseendeväckande frön och bönor! Detta har vi inte haft tillgång under vår utveckling alltså är det inte bra för oss, menar Lindeberg. T ex bönor innehåller ett skyddande växttoxin som iofs försvinner när man kokar dem men under stenåldern var de farliga för oss.
Detta till skillnad från frukt som "vill" att vi ska äta dem för att sprida arten vidare.

Hans idéer tål att tänkas på men som han själv nämner i boken så finns det mycket forskning kvar att göra.
Frågan är ju dessutom om det är så enkelt att äta så här över huvud taget.
Mat är som sagt inte bara mat utan symboler för vår kultur, identitet och dessutom medel för livskvalité och njutning. Enligt docent Kerstin Lidén (Stockholms universitet) så är det svårt att säga vad den "typiske" stenåldersmannen åt eftersom våra samhällen t o m på den tiden var så pass olika och hade olika förutsättningar för föda.

En bra artikel som Lindeberg har skrivit är denna som handlar om fett/kolhydratdebatten:
http://www.lakartidningen.se/index.php?sectionId=0&articleId=8713

Långsam lördag

Idag har varit en riktigt seg dag som spenderats mestadels inomhus.
Har skippat allt som har med träning, städning och skolarbete att göra.
Istället har jag kollat film, planerat trädgård samt gjort ett upplägg för löpträningen nu i vår.
Ska anmäla mig till några lopp så man får lite motivation!

Ska dessutom bestämma mig för vart jag vill ha min lilla minipraktik i slutet av terminen.
Vi har fältstudier och ska få följa med en livs levande dietist i en vecka.
För tillfället lutar det åt Umeå, Örnsköldsvik eller Sundsvall.
Ska bli superkul att få smaka på arbetslivet om ändock väldigt kortvarigt.

Nu står det mellan att se melodifestivalen eller att gå ut och skotta.
Svårt val... :P


Förra vintern då det varken var för kallt eller för mycket snö...

Alla hjärtans dag -middag





Meny:
Grön sparrissoppa

Laxmedaljonger med grekisk svamp och lökröra
Ugnsbakade rotfrukter och potatis

Chokladkaka med mörk choklad och ingefäraglaze

Träningsvärk och solsken

Nu när vi har gjort vårfint hemma, städat och skrubbat och fyllt på med fina blommor så blir man alldeles upprymd av allt solsken. Därför har jag tränat riktigt hård styrka/kondition tre dagar i sträck och fått en fantastisk träningsvärk!

Igår var vilodag och idag blir det lite avslappnande yoga.

Ska försöka undvika att titta på OS för då blir jag alldeles för sugen på att åka skidor och med tanke på hur vilket kylslag vi har drabbats av så håller jag utevistelsen till hundpromenader.


I helgen blir det dock skidsemester i Övik och ev en liten tur på Paradisbadet för att få bada och sola.


Matiga salladstips x 3

Falafel är gott tillsammans med en variant av tabbouleh med bulgur, mycket tomat, gurka, rödlök och vitlök

samt en fräsch yoghurtdressing

 

"Mexikansk" bovetesallad med bland annat majs och guacamole

 

Min favvo: Helt dinkel med soltorkad tomat, stekt zucchini, ruccola, tomat och rödlök!


Landet Brunsås

Följer en ny serie på SVT 2, onsdagar kl 20:00.
Landet Brunsås diskuterar kostsociologi och mathistoria.
Ett "Värsta språket" om mat men med lite mer dåliga skämt och poänger.
Helt klart uppfriskande.
Som av en händelse har jag också gett mig in på boken Den hemliga kocken.
Har levt i inbillningen att jag redan hade koll på allt sånt där men nu när jag läst en bit inser jag att så inte är fallet. Är dessutom väldigt glad över en så pass seriös och välskriven bok!

Jag håller mig än så länge undan någon större utläggning om tillsatser.
De finns där av en orsak - de gör produkten billigare.
Eftersom allt handlar om pris när gemene man får tala med sin konsumtion har de flesta inget annat val om man som producent inte vill bli utkonkurrerad. Med det vill jag också ha sagt hur otrolig stor påverkan den ensklide konsumenten har.


Nytt år, nya tag?

Det är helt otroligt hur fullt det är på gymmen just nu!
Hur många motionscyklar, löpband och hälsotidningar som säljs.
Varenda Svensson hoppar på dieter som är mer eller mindre hälsosamma.

Nu har vi kommit en bit in i februari och snart avtar denna febrila hets över att gå ner i vikt.
För vad jag förstår verkar det bara handla om kilon.
Inte om viktigt näring, inte om njutning och definitift inte om hälsa och livskvalité som jag ser det.
Är det inte konstigt att det inte verkar kunna gå hand i hand?
Uppnår vi lycka genom att väga så lite som möjligt? Låter konstigt i mina öron.

Ett långsiktigt livsval att ta hand om sig på bästa sätt genom riktigt vällagad mat, genom att röra på sig på ett roligt sätt och genom att våga stanna upp och ta det lite lugnt ibland.

Kan inte det vara en bättre idé än att maniskt banta ner sig ett tag och sedan återgå till samma vanor som orsakat problemet?


Bild från Vintage Fairy Tales

Min profilbild

Om

Anna


Om allt från vardagslivet som student till kost, hälsa och miljö. Pluggar till dietist vid Umeå Universitet och hoppas kunna inspirera människor att välja en sundare, miljövänligare och roligare livsstil. Tror det mesta helt enkelt handlar om att ha kunskapen och verktygen till förändring.
Försöker handla så ekologiskt som möjligt och håller mig ofta till en vegetarisk kosthållning. Föredrar att spendera tiden i köket, på loppisar och annan secondhand samt ute i friska luften.
Har flyttat ut från stan till ett hus på landet. Bor i ett litet kollektiv med pojkvän, fd klasskompis, vovve och en massa katter.

RSS 2.0