Det godaste du någonsin kommer att ha ätit

This is the shit. Jag har dock ingen bild på dem eftersom de försvann så snabbt. Ett omarbetat recept från Renée Voltaire. Vegetariska biffar så som du aldrig ätit dem förut:

1/2 zucchini
1 gul lök
5 champinjoner
5 soltorkade tomater
olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
2 msk ajvar relish
1 krm chilipulver
1 tsk paprika
2 dl kokt, helt bovete
100 g fetaost
ev. bovetemjöl

Fräs hackad zucchini, lök, champinjoner och tomater i oljan.
Tillsätt vitlöken, ajvar, salt och kryddor.
Lägg grönsaksfräset i en mixer med fetaost och kokt bovete.
Mixa till en grov smet, tillsätt ev. bovetemjöl för fastare konsistens.
Låt ligga en stund i kylskåp.
Forma till burgare och stek försiktigt tills de är gyllenbruna i färgen.

Mina höll inte ihop så bra men smeten i sig var så god att jag skulle kunna leva på bara den!



Ibland får man lugna sig

Oj, oj, det har varit en aningens svårt att hålla sig vid böckerna en dag som denna.
Tentan med stort T kommer till veckan och ute har solen lyst, det är endast några få minusgrader och Anna har haft rastlösa ryck i hela kroppen. Landskapen liksom öppnar sig vid dess tillfällen, de vill att jag tar mig fram på skidor över dem. De snötäckta åkrarna lever upp t o m här ute på landsbygden mitt i vintern.
Skoterfamiljerna samlas så hela byn surrar av folk.
Uppe på berget ser jag en familj på skidor, en annan åker pulka vid vägen.
Nu lyser dock himlen rosa över de små västerbottniska höladorna och dagens aktivitet byts till inomhusmys.

Jag glömmer alla medicinska termer och kostråd, sitter och drömmer om höns istället.
Skissar lite smått på en utomhusbur och planerna på trädgårdslandet blir bara mer storslagna för varje dag som går.
Funderar på om våren kan komma lite snabbare i år...
Nä nu är det dags att börja plugga igen!

Är det lite kallt?

Ja själv väntade man på bussen i -30 grader i morse!

 

Här har ni ett mattips på hemmagjorda morotsbiffar, bulgur, broccoli och ruccolasallad.

Inget märkvärdigt men morotsbiffarna kom till när jag försökte komma på vad man gör av resterna vid juicetillverkning. Är lite såld på min råsaftscentrifug för tillfället som kan frambringa de allra fräschaste juicerna.

Ni som har en hemma måste pröva morot, äpple och ingefära eller kanske morot, äpple, massa vitlök, selleri och persilja. Varför inte äpple, päron och ingefära? Nam nam.

Nu är det ju så att jag inte gillar att slänga ätduglig mat så därför tycker jag man verkligen bör äta det som blir över!


Värmande mineralchock

Okej jag ska vara ärlig, det ligger ingen mästerkock bakom det här receptet utan jag slängde bara i sånt som smakar gott, är ekologiskt och innehåller mycket nyttigt för kroppen en sån här ruskig dag.

Denna soppa innehåller:

Potatis, morötter, rödbeta, selleri, palsternacka och purjolök.

Jag skar grönsakerna i små bitar kokade till de blev mjuka och mixade sedan till puré konsistens. Tillsatte sedan lite ekologisk matlagningsbas (av havre), massor av pressad vitlök och örtkryddor.

Blev jättegod och otroligt mättande!


Vad blir det till middag?

Hör och häpna!

Ännu en bild på mat :)

Denna gång en utsökt måltid bestående av borlottibönsburgare, svart quinoa samt en sallad på getost, ruccola och bladspenat. Perfekt för er som efter dessa högtider är trött på fet, sliskig och animalisk föda.

Det främsta med bönor är att förutom att vara billiga är de också fettsnåla men även rika på proteiner, kolhydrater (bli inte förskräckta de är långsamma = lågt GI), kostfiber samt massor av viktiga mineraler. Ett regelbundet intag kan motverka övervikt, förstoppning, åldersdiabetes och höga kolesterolvärden.*

Rent miljömässigt kan det tyckas konstigt att bönan kan vara bra då den största delen produceras långt ifrån vårt nordliga land med långa transporter till följd. Om man dock tar till beaktande att det då är mark som utnyttjas direkt och inte ineffektivt som vid uppfödning av keatur samt att det finns ett stort utbud av ekologiska produkter till bra priser blir den totala miljöpåverkan mycket mindre.

Det är dessutom mycket enkelt att tillaga! Många verkar vara rädda för att bönor ska vara besvärligt och ta lång tid men i själva verket så kräver de en minimal arbetsinstats. Att lägga sina bönor i blöt över natten och kvällen därpå koka dem i större satser är ett miljösmart alternativ till konserver. För att lyckas så bra som möjligt finns några tips:

  • Blötläggningen är viktig för att förkorta koktiden - dess då längre dess då bättre
  • Skölj bönorna och byt blötläggningsvätskan till nytt vatten när du ska koka dem
  • Byt kokvattnet efter 10-20 min, bönorna blir mycket mer lättsmälta då
  • Koka enligt förpackningen, röda linser ca 10 min, gröna linser och mungbönor ca 20 min och t ex kidneybönor 1-2 timmar
  • Bönor går att variera på många olika satt och är tacksamma att krydda, t ex kan man ha dem i sallader, salsor, grytor, som pastejer, burgare mm. Fantasin sätter gränserna och saknas den så finns det en uppsjö av recept på nätet...
  • Bönor är ju tillsist kända för att orsaka så kallade väderspänningar, något som den ovane bönätaren kanske kommer märka men detta är något som magen vänjer sig vid och efter ett tag så brukar besvären avta
*Källa: Supermat av Helena Nyblom

RSS 2.0