Vad blir det till middag?

Hör och häpna!

Ännu en bild på mat :)

Denna gång en utsökt måltid bestående av borlottibönsburgare, svart quinoa samt en sallad på getost, ruccola och bladspenat. Perfekt för er som efter dessa högtider är trött på fet, sliskig och animalisk föda.

Det främsta med bönor är att förutom att vara billiga är de också fettsnåla men även rika på proteiner, kolhydrater (bli inte förskräckta de är långsamma = lågt GI), kostfiber samt massor av viktiga mineraler. Ett regelbundet intag kan motverka övervikt, förstoppning, åldersdiabetes och höga kolesterolvärden.*

Rent miljömässigt kan det tyckas konstigt att bönan kan vara bra då den största delen produceras långt ifrån vårt nordliga land med långa transporter till följd. Om man dock tar till beaktande att det då är mark som utnyttjas direkt och inte ineffektivt som vid uppfödning av keatur samt att det finns ett stort utbud av ekologiska produkter till bra priser blir den totala miljöpåverkan mycket mindre.

Det är dessutom mycket enkelt att tillaga! Många verkar vara rädda för att bönor ska vara besvärligt och ta lång tid men i själva verket så kräver de en minimal arbetsinstats. Att lägga sina bönor i blöt över natten och kvällen därpå koka dem i större satser är ett miljösmart alternativ till konserver. För att lyckas så bra som möjligt finns några tips:

  • Blötläggningen är viktig för att förkorta koktiden - dess då längre dess då bättre
  • Skölj bönorna och byt blötläggningsvätskan till nytt vatten när du ska koka dem
  • Byt kokvattnet efter 10-20 min, bönorna blir mycket mer lättsmälta då
  • Koka enligt förpackningen, röda linser ca 10 min, gröna linser och mungbönor ca 20 min och t ex kidneybönor 1-2 timmar
  • Bönor går att variera på många olika satt och är tacksamma att krydda, t ex kan man ha dem i sallader, salsor, grytor, som pastejer, burgare mm. Fantasin sätter gränserna och saknas den så finns det en uppsjö av recept på nätet...
  • Bönor är ju tillsist kända för att orsaka så kallade väderspänningar, något som den ovane bönätaren kanske kommer märka men detta är något som magen vänjer sig vid och efter ett tag så brukar besvären avta
*Källa: Supermat av Helena Nyblom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0