Märkning av livsmedel - Ekologiskt jordbruk

När ett livsmedel är märkt med EU:s symbol för ekologiskt jordbruk innebär det att varan innehåller minst 95 procent ekologiskt producerade råvaror. EU har upprättat ett gemensamt regelverk med minimikrav för att man ska få kalla sina varor ekologiska, dessa gäller för alla som producerar, förädlar och hanterar varorna. I Sverige är det organisationen KRAV som godkänner märkningen på uppdrag från Jordbruksverket och Livsmedelsverket och den finns till för att konsumenter ska kunna lita på att de faktiskt gör ekologiska val när de handlar.

 

Ekologiskt jordbruk innebär att man försöker ha ett så självförsörjande jordbrukssystem som möjligt där miljöpåverkan är minimal och brukandet av jorden är naturligt med respekt för naturens eget ekosystem. Man producerar det som passar de egna förhållandena på platsen, som har naturligt motstånd mot sjukdomar och använder resurser från den egna gården, som t ex stallgödsel och eget odlat foder. Jordbrukandet ska alltså ha ett eget kretslopp och grundläggande för ekologisk odling är att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är strängt förbjudna. Man får inte använda antibiotika och andra livsmedelstillsatser utan begränsningar och GMO har totalt förbud. Djuruppfödning ska utgå ifrån djurens naturliga beteende och behov och detta innebär bland annat vistelse i det fria och ekologiskt foder.

 

Ute i handeln finns livsmedel märkta med ekologiskt jordbruk inom de flesta varugrupper, i alla fall om man besöker en livsmedelsaffär med varierat utbud. Det är helt klart sant att ekologiska varor kostar mer andra varor men då betalar man även för andra kvalitéer som t ex ”miljövänlighet, djuromsorg och ekonomisk och social utveckling” (citat från EU-kommissionens hemsida). Maten kan dessutom antas innehålla mindre gifter och antibiotika som i längden kan skada oss människor.

 


Kommentarer
Postat av: Nadia

Okej då. Jag lovar att köpa lite mer ekologiskt nästa gång jag handlar =)

2009-09-14 @ 21:39:09
Postat av: Fröken Wrede

Haha, så bra då

2009-09-15 @ 14:26:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0