Pluggsöndag

En hel del som ska vara gjort innan denna dag är slut.
Det mesta skolrelaterat.

Läser bland annat Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna.
Han menar att om vi skall kunna undvika hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, benskörhet, demens, övervikt, högt blodtryck samt de flesta andra av västvärldens idag stora folksjukdomar skall vi äta ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
Med det menar han alltså paleolitisk eller så kallad stenålderskost och detta innebär att vi skall äta det som vår kropp har anpassat sig för under vår utveckling till människa.

Exempel på sådan kost kan vara kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt.
Exempel på sådant han menar att vi inte skall äta är mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker samt mest uppseendeväckande frön och bönor! Detta har vi inte haft tillgång under vår utveckling alltså är det inte bra för oss, menar Lindeberg. T ex bönor innehåller ett skyddande växttoxin som iofs försvinner när man kokar dem men under stenåldern var de farliga för oss.
Detta till skillnad från frukt som "vill" att vi ska äta dem för att sprida arten vidare.

Hans idéer tål att tänkas på men som han själv nämner i boken så finns det mycket forskning kvar att göra.
Frågan är ju dessutom om det är så enkelt att äta så här över huvud taget.
Mat är som sagt inte bara mat utan symboler för vår kultur, identitet och dessutom medel för livskvalité och njutning. Enligt docent Kerstin Lidén (Stockholms universitet) så är det svårt att säga vad den "typiske" stenåldersmannen åt eftersom våra samhällen t o m på den tiden var så pass olika och hade olika förutsättningar för föda.

En bra artikel som Lindeberg har skrivit är denna som handlar om fett/kolhydratdebatten:
http://www.lakartidningen.se/index.php?sectionId=0&articleId=8713

Kommentarer
Postat av: Terese

Jag hör av mig!! Du har inte byt nr va?? Alltid lika svårt att välja område men det lutar mot carlshem eller ålidhem för våran del, nära till uni och maxi plus känner man till området bra :)

2010-02-28 @ 14:10:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0